10/08/2008

Investor - mis loom see on? Sissejuhatuseks.

See blog siin kakkab käsitlema teemat: mis loom see investor selline on ja kuidas temaga hakkama saada, vaadates investeeringut vajava ettevõtja mätta otsast. Ehk siis siinkohas räägime investorist kui starteegilisest investorist, mitte börsiguurust kes poole ööni NYSE futuuridega sahistab. Ehk investorist, kellel on suur osalus ettevõttes.
Olles näinud milliste ideedega ettevõtlikud noored investorite jutule tulevad, on selge et investoreid ufodeks peetakse. Veidrikeks, kellel raha pangakontole ära ei mahu ja kes tahavad seda toppida ükskõik kuhu, väljaarvatud ahjusuu ja maksuamet. Tegelikult aga ei ole investor oma raha peale kuri. Sinu vanaemast erineb ta oma rahalistelt eesmärkidelt vaid selle võrra et ta on raha paigutamisel valmis riskima investeeritud raha osalise või täieliku kaotusega, kuid seda vaid juhul kui eeldatav tootlus antud investeeringult on kordades kõrgem kui deposiidilt saadav intress (mis on hetkel 6..8%). Kui aga investor eeldatavat tootlust enda jaoks selgeks ei tee, on tegu hoopis filantroobiga.
Üks põhjus miks investoreid pillajateks peetakse on see et nad ei taha eriti midagi kuulda pisikestest paarikümne tuhande kroonistest investeeringutest. Tõepoolest see nii kipub olema, aga põhjus on hoopis selles et investori jaoks maksab ka aeg, mis ta ise projekti hindamiseks ja hilisemaks jälgimiseks kulutab, pluss veel juriidilised ja raamatupidamiskulud, asjatundjatega konsulteerimine. See tähendab et reaalselt ei ole võimalik teha investeeringut alla paarikümne tuhande krooni KULUTAMISETA investori poolt, lisaks tehtavale investeeringule. See omakorda tähendab et oodatava kasumi saamisele lisaks ka nende kulude katmiseks peab väikese investeeringu tootlus olema VÄHEMALT paarsada protsenti aastas. Kui Sa aga sellise tootluse suudad usutavaks teha, võib isegi diil tulla.
Müüt on ka see et investor saab olla vaid pururikas vana, kes sõidab Maybach'iga presidendi vastuvõtu ja Egoist'i resto vahet. Tõsi ta on et "täiskohaga investor" olemiseks on vaja piisavalt kapitali et investeeringute tootlus jooksvalt leiva lauale tooks, mis ei pruugi reaalne olla alla miljoni kroonise kapitali puhul. "Töö kõrvalt investoreid" võib aga leida ka lihtsurelike seast, ehk siis reaaluses võib algajaid või potentsiaalseid investoreid olla Sinu tutvusringkonnas rohkem kui arvata oskad. Piisab vaid sellest kui tal on piisavalt vaba raha et see kataks mingigi osa Sinu ettevõtmise investeeringuvajadusest ja ta on hea kasumi lootuses valmis oma rahaga ka riskima.
Niisiis. Kuna investor ei ole ufo ja ta on üldiselt väga ratsionaalselt käituv inimene, peaks olema ju ühise keele leidmine lihtne - tuleb vaid ennast tema kingadesse mõelda et aru saada kas Sinu enda ettepanekud on mõistlikud. Investori mõttemallist arusaamiseks on aga vaja teada mõningaid nüansse, mille peale esialgu ei tulegi... sellest edaspidi.

See blogipostitus on kirjutatud ajujaht.ee projekti raames

No comments: