10/29/2008

Kolhoos-investeering

Ausõna, traktor, lehm ja lüpsik ei puutu asjasse. Pigem sea oma mõtted sellele rajale et endisel liiduvabariigi esinduslikuimal kalurikolhoosil, AS Saare Kalur'il on ~400 aktsionäri ja tegemist ei ole börsifirmaga. Asi selles et Sinulgi on võimalus otsustada paljude väikeinvestorite kasuks, ühe või paari suure asemel. Mitte et neid 400 olema peaks, aga kümme ja rohkem on juba reaalsuses kolhoos küll. 

Milleks seda teha?
Põhjus et Sa ei suuda mõnda rahakamat investorit veenda oma äriplaani headuses ei ole hea põhjus. Sel juhul tuleks pigem kogu asi ümber mõelda, kuna kolhoos-investeeringust saab üldjuhul vähem adekvaatse tagasiside selle kohta et kas idee on ka kandev.

Toon aga paar põhjust miks seda teha:
  • Teene sõpradele. Enamusele inimestest ei anta ju tihti võimalust investoriks hakata, väljaarvatud osta Arco Vara aktsiaid.
  • Saab kompanjonidega asju arutada kõige vabamas õhkkonnas: grillipeol ja saunalaval.
Miks mitte kolhoosi teha:
  • Osanike otsuste saamine on pea sama keeruline ja aeganõudev kui mõistliku seaduse saamine Riigikogust.
  • Eelmisest punktist johtuvalt: kuna ettevõtja jaoks aeg=raha, siis võib öelda et asjaajamine investoritega on tõsiselt kulukas.
  • Võimalus sõpradest ilma jääda kui asjad ei lähe nii nagu plaanitud.
Kui aga on isu kolhoosniku teed minna, siis mõned näpunäited, mis aitavad neid tagasilööke leevendada.
  • Kui võimalik, leia siiski üks suurinvestor, nii et oluliste otsuste tegemiseks piisaks Sinu ja suurinvestori kokkuleppest.
  • Kui suurinvestorit ei leia, siis tee osanike leping selliselt et osanikud peavad endi seast valima ühest või kolmest liikmest koosneva nõukogu, kellele antakse täielik voli kõigi eest otsustada.
  • Kindlasti tuleb ennetavalt läbi mõelda muud stsenaariumid: näiteks lisakapitali vajaduse korral võid avastada ennast situatsioonist kus pead selleks viie inimese nõusoleku saama ja kui ei saa, võib see tähendada pankrotti. Selliseid asju saab ennetada teatud osanike lepingu klauslitega, mida tahaks siin käsitleda kunagi hiljem. Vihjeks: drag-along, tag-along.
  • Selgita oma "kolhoosnikele" ausalt, et halva õnne korral ei ole välistatud et nad rahast ilma jäävad. Vähemalt saad pärast öelda et "ma ju hoiatasin" :)
Kokkuvõtteks: kolhoos-investeering võib olla täiesti realistlik alternatiiv, kuid vajab enne oluliselt rohkem tingimuste läbimõtlemist Sinu enda poolt.

No comments: