10/21/2008

Underpants Gnomes. Where is the money???

Eelmise teema jätkuks tuli meelde et äriplaani küsitavuse teemal on sõna võetud ühes väga veidras multikas: South Park, täpsemalt siis selles episoodis. Lühidalt oli süžee järgmine: päkapikkude äriplaan on kokku koguda palju aluspükse ja sellega jõuda kasumisse. Kuidas täpselt aluspükste kogumine kasumini viib, ei tea nad ise ka. Iga päkapikk arvab, et küll keegi teine kuskil teab.

See naljaks keeratud näide aga on reaaluses üsna tavaline. Näiteks paljude internetisaitide äriplaan on piirdunud selleni jõudmisega et "saame populaarseks" ja ehk siis kaasneb ka suur raha. 10a tagasi, Ameerika Suure Internetimulli aegadel läks päris paljudel läbi selline "äriplaan" investoritele maha müüa, kuni investoritel mõistus tagasi koju tuli ja valdav enamus sellistest pankrotti läksid.

Teine variatsioon veidrast äriplaanist on see kui tulude plaan on üsna usutavalt tõestatud, kuid kulud on realistlikult kirja panemata jäänud ja pisut arvutades selgub et kulud on tuludest 2x suuremad. Näiteks siis suurepärane plaan osta kokku Tallinna kesklinna kortereid et siis neid väljaüürima hakata. Kahtlemata on nende järgi nõudlus suur ja hea kaup läheb hea hinnaga kui soe sai, aga arvutused kulude osas tehke ise.

Tegelikult tuleks esmalt aru saada teoreetilisel tasemel, et milles seisneb üks hea äriplaan. Vastus on: selge lisaväärtuse pakkumises kellelegi, kes on vamis selle lisaväärtuse eest maksma. Mida aga tähendab see üleekspluateeritud sõna "lisaväärtus"? Lisaväärtus kliendi jaoks on...
  • ...kui ta saab tänu Sinule hakkama kulutades vähem raha. Näited: Säästumarket, Netikuller.ee
  • ...kui ta saab mingi tegevusega hakkama mugavamalt, efektiivsemalt, kulutades vähem AEGA. Ärikliendi jaoks tähendab vähema aja kulutamine sama, mis vähem raha kulutamine. Näited: internetipank, kullerteenused, kõikvõimalikud kompleksteenused. Nimekiri on lõputu. Eraisiku jaoks käivad siia nimekirja kindlasti kõikvõimalikud interneti-tutvumissaidid, samuti kõrvalmajja tehtud kauplus, mobiiltelefon. Arvan et 90% äriplaanidest pretendeerib siia kategooriasse.
  • ...kui ta saab tänu Sinu teenusele teenida rohkem raha. Tulude suurenemine peab muidugi olema suurem kui Sinu teenusele kulutatav :). Siia kategooriasse kuuluvad kõikvõimalikud turundusteenused. Eraisiku jaoks aga näiteks cv.ee, kuulutustelehed.
Kui oled tuvastanud, millist lisaväärtust plaanid pakkuda, on järgmise etapina vaja läbi mõelda ja katsetada, kas ja kui palju selle eest ollakse valmis raha maksma. Ja siis veenduma kas kulud lubavad ka kasumil tekkida.

Kuigi see jutt siin tundub pisut väljuvat antud blogi temaatikast, on tegelikult asi lihtne: investori huvi pälvimiseks on peamine vastata selgelt küsimusele: where is the money. Kõik ülejäänu on teisejärguline. Mida selgem ja atraktiivsem on äriplaani "where is the money"osa, seda kannatlikum on investor Sinu kõigi veidruste ja kapriiside osas, millega tuleb tal läbirääkimise käigus tegemist teha :)

No comments: